Skrevt d. 21.09-2022

Er din franske bulldog også glad for at gø?

Det er ganske naturlig adfærd, at en hund gør, og det gør sig særligt gældende for hvalpe. Alligevel kan det dog være noget generende, når det er mere eller mindre hele dagen lang, og hver gang der er noget, der bevæger sig. En fransk bulldog er en race, der er kendt for at sætte stemme på tilværelsen. De gør gerne en hel del af alt og alle, og nogle mener endda også, at det er en form for kompensation som følge af manglende evne til at signalere hundesproget, som det er tiltænkt. 

Min Fransk Bulldog Hvalp Gør

Naturlig adfærd at gø 

Først og fremmest er det en meget naturlig adfærd at gø, når man er hund; og særligt når man er hvalp og kræver lidt opmærksomhed fra omgivelserne. Nogle racer har samtidig en større tendens til at være gøende end andre, hvilket lige præcis er det, der er tilfældet for en fransk bulldog.

Der kan være flere årsager til, at en hund gør:

  • Entusiasme og iver
  • Frygt og ængstelighed
  • Understimulering og kedsomhed


Gør ulve i det fri? 

Hvis du observerer de vilde ulve i naturen, vil du med stor sandsynlighed aldrig høre dem gø. Først og fremmest kan det tiltrække rivaler eller skræmme potentielle byttedyr væk og derfor ikke noget, der er gavnligt. Det ses dog, at vilde ulve de kan tillære sig egenskaben at gø, hvis de findes i fangenskab eller i zoologiske haver, hvor der er en større tryghed, og hvor maden bliver leveret hver eneste dag. 

Alligevel er det at gø, noget der ligger meget dybt i ulvens instinkter. De første semi-domesticerede ulve begyndte at gø for at alarmere omgivelserne og menneskerne, der ikke reagerede på deres andre opmærksomhedskrævende signaler. 


At gø er et instinkt

Hunde nedstammer fra ulvene og blev domesticeret for at gøre menneskene gavn. Her var det en fordel at favorisere de "ulve," der havde den bedste evne til at give et højlydt signal fra sig, når der var fare på færde.
Længere op igennem hundeavlen var det også smart at have hunde, der kunne skræmme andre rovdyr væk samt fortælle bopladserne, at der var fremmede på området. Gennem tiden har det derfor været en vigtig faktor, at hundene kunne gø, hvilket har gjort det til et stærkt instinkt.
Derfor er det heller ikke særlig sandsynligt, at du vil kunne undgå at have en hund i familien, der i ny og næ gør. Der er dog metoder til at kunne kontrollere det, hvilket vil være en fordel for både dig, familien og måske endda også dine naboer. 


Gøen giver anledning til frustration 

Selvom det er ganske naturligt for en hund, særligt for racer som en fransk bulldog, at gø, så er det en egenskab, der for mange mennesker giver anledning til frustrationer. Det går desværre i mange tilfælde ud over hunden, fordi at det ikke er passende med eksempelvis en selvskabshund, at larme højlydt i hjemmet, haven, eller når den er på tur og møder andre hunde eller mennesker. Fordi at det bliver en frustration hos de tobenede familiemedlemmer, så bliver det også en frustration hos hunden. Alligevel har den i langt de fleste tilfælde slet ingen anelse om, hvor frustrationen kommer fra, da den jo egentlig blot gør, som den har naturligt tror, at den skal. 


Forstærker du også din hunds gøen? 

Det er slet ikke unormalt, at du er med til at fortælle din hund, at det er ganske rigtigt og godt at gø. Du roser den måske næsten for at give lyd fra sig – i hvert tilfælde indirekte. For når en hund gør, så er det mange gange for at gøre sine omgivelser opmærksomme på en særlig situation, og det, at du irettesætter, forstærker dens forståelse for situationen. 

Eksempel:

Din franske bulldog står ved vinduet, ser en anden hund ude på vejen og begynder straks at gø højlydt. Den gennemtrængende gøen giver anledning til frustration hos dig, og du begynder straks at irettesætte hunden med forhøjet stemme. I stopper begge med at gø og irettesætte, så snart den anden hund igen er ude af syne. 

Din intension ved irettesættelsen: At fortælle hunden med ord, at det er irriterende og forkert at gø, samt at du ønsker, den skal holde op straks. 

Hvad hunden hører: Du hæver stemmen, når din franske bulldog begynder at gø, og dermed "gør du med" og giver hunden ret i, at der er grund til en reaktion. Heldigvis klarede I det sammen, den fremmede hund er forsvundet igen. 

Resultat: Du fortæller din hund, at det er helt okay at gø, eftersom at du selv reagerer højlydt på det, der har været anledning til seancen. Den forstår ikke et "ti stille" eller "hold så op", men hører og mærker i stedet en frustration og måske endda stress og vrede fra dig af.
Du forstærker dermed din hund i, at den har helt ret i, at det er nødvendigt at gø højlydt hver gang, der kommer en anden hund forbi ude på vejen. 

Din franske bulldog har helt sikkert den opfattelse, at I i fællesskab formåede at skræmme den anden hund væk, eftersom at den lynhurtigt forsvandt, så snart i begyndte at tale højlydt og give besked om, at den var kommet for tæt på jeres territorie. 

Fransk Bulldog Gør

Hvordan stopper du hundens gøen? 

Nu har du læst lidt om baggrunden for, hvorfor det er så vigtigt for din hund at gø, og hvorfor det kan være uhyre svært at lade være. En fransk bulldog er en af de racer, der har haft brug for den egenskab at kunne gø højlydt dengang, den var brugshund. På denne måde er det svært at undgå. Heldigvis er der dog metoder, der kan være med til at hjælpe dig og din hund i forhold til kontrollen af gøen.


Start tidligt og vær rolig 

Det vigtigste, der gør sig gældende, når du skal lære din franske bulldog at stoppe med at gø, er at være rolig og fattet. Det nytter ikke noget at hæve stemmen eller udvise frustration, for det vil blot forstærke situationen og betyde det modsatte af, hvad du gerne vil kommunikere. 

Yderligere er det en fordel at gå i gang med træningen af din franske bulldog i så tidlig en alder som muligt, for mens den er hvalp har den en større evne til indlæring, end når den er fuldvoksen og "dannet". Jo tidligere du kommer i gang, jo nemmere bliver det for dig at kontrollere hundens gøen resten af dens liv. 


Find årsagen 

Når du skal forsøge at dæmpe en smule på din franske bulldogs gøen, så kan det være praktisk at finde frem til årsagen til, hvorfor den gør. Det kan være, det er mere eller mindre alt, der bevæger sig, der skal lyd til, men det kan også være særlige situationer, som gør sig gældende.
Hvis du kan finde den specifikke årsag til, at din franske bulldog vælger at gø, kan du arbejde på at mindske muligheden for, at den kommer i givende situationer – og måske endda nemmere arbejde med problemet. 


Træn, hvor din hund er mindst stresset 

Er din hund stresset, når den gør? Det vil i hvert fald være sådan i langt de fleste tilfælde. Når en hund er stresset, er indlæringen lav, og det kan derfor være svært at træne hunden til at stoppe med at gø.
Find situationer hvor der er mest ro på, når du gerne vil træne med din franske bulldog, uanset om der er tale om træning til at mindske gøen eller noget helt andet. 


Sæt en kommando på 

Find de absolut bedste godbidder, og vær klar, når din hund begynder at gø. Den vil ikke kunne forstå dine ord, medmindre den har forbundet dem med noget, så her er det nødvendigt at finde en lyd, en kommando eller et andet genkendeligt signal, som du kan give udtryk for hver gang at din franske bulldog gør.
Det er vigtigt at du giver en belønning for hver gang, du siger kommandoen, uanset hvad belønningen måtte være, og hvad der vil være givende for din hund. Efter noget tid (og måske lang tid, hvis din hund er stresset i situationen), vil din hund have lært, at en bestemt kommando betyder "gø". 


Sæt stop på din hundens gøen 

Når du er kommet dertil, at hunden nu har lært, at der findes en kommando for gøen, er det ikke ensbetydende med, at du er færdig med træningen. Men du kan nu fortsætte arbejdet i ro og mag. Find et stille sted, hvor der ikke er nogle forstyrrelser, og start med at sætte stop på hundens gøen. 

Fremgangsmåden er således:

  • Sig kommandoen for "gø"
  • Vent til hunden stopper 
  • Beløn 

Efter kort tid vil din franske bulldog nok komme frem til, at du beder den om at gø, og at du først belønner den, når den igen er stoppet med at gø. Du kan nu igen sætte en kommando på hundens handling, nemlig at give et signal til hunden, når den stopper med at gø. 

På samme vis som tidligere vil din franske bulldog lære, at der er en kommando eller et signal for at skulle stoppe med at gø, og du kan derfra kontrollere, hvornår der skal lyd på, og hvornår den skal stoppe. 


Det kræver stor tålmodighed 

Når du skal lære din hund, at der er kommandoer for at gø og for at stoppe igen, så vil du skulle bruge en hel del tålmodighed. Det er ikke noget, der kommer fra den ene dag til den anden, og som bare lige går let som en leg.
Med tålmodighed og hård træning er det heller ikke sikkert, at du vil kunne forhindre din franske bulldog i at gø, men med den rette indsats fra jer begge, så vil du straks kunne stoppe den i dens adfærd. 

Sørg derfor altid for at have godbidder ved hånden, hvor der er sandsynlighed for, at der kan opstå gøen, således at du straks kan give kommando og belønning. På denne måde er du med til at lære din hund, at det er meget mere hyggeligt og meget mere givende at stoppe med at gø fremfor at larme og skabe frustrationer til sig selv og sine omgivelser.