Skrevt d. 21.09-2022

Kræver tålmodighed og omtanke

Det er let at falde for den store charme, der gemmer sig i den lille hund. Til trods for at en fransk bulldog er yderst køn at kigge på, udviser finurlig adfærd og giver anledning til mange grin, så er det ikke særlig ønskeligt på sigt at have en hund, der slet ikke er opdraget. Det skal dog siges, at den franske bulldog er en hund der i stor stil købes af førstegangs-hundeejere, netop fordi at charme, størrelse og letheden ved opdragelsen er til stede. 

Alligevel kræver en hund, uanset race, altid tålmodighed og omtanke, når det kommer til opdragelsen. Heldigvis er der en hel del mennesker, der har været igennem processen, også med opdragelsen af en fransk bulldog, som gerne deler ud af deres viden.

Opdragelse Af Fransk Bulldog

Jo tidligere, jo bedre 

Når du får din lille nye franske bulldog hjem, så er det måske ikke opdragelsen, du tænker på som det første, og du kan som så mange andre måske have tendens til at være lidt overbærende og synes, det er en smule synd at skulle i gang med træningen.
Det er dog præcis det, som vil være mest gavnligt for din nye hvalp, for jo tidligere du starter, jo højere er indlæringen. Det kan samtidig være med til at give en tryghed, at der er blide faste rammer at skulle forholde sig til. 


Pas på med dårlige vaner 

En lille ny fransk bulldog hvalp i en familie, hvor der ikke er fokus på opdragelsen, kan hurtigt få uønskede dårlige vaner. Eller det vil sige, hvis ikke der sættes en smule rammer i det nye hjem allerede fra første dag, så vil den fortsætte med at gøre det, den har erfaring med virker bedst –hvad den har lært fra familien og resten af kuldet.
Det er dog ikke sikkert, at det er den adfærd, du synes er acceptabelt i dit hjem, og derfor vil det uden klare regler fra starten være nødvendigt at træne din hvalp til at stoppe med de dårlige vaner for derefter at lære dem nye gode vaner. Altså dobbeltarbejde der kan undgås! 


En fransk bulldog er lærenem 

En af de mange gode egenskaber, der er ved racen fransk bulldog, er, at den er utrolig lærenem og kvik. Den fanger hurtigt budskabet ved ukendt træning og har et ønske om at være koncentreret, loyal og opfylde sin ejers ønsker; særligt hvis arbejdet betyder gode godbidder. Det er derfor en hund, der egner sig særdeles godt til nybegyndere og børnefamilier, hvor det ikke er alle, der har erfaring med indlæring hundetræning. 


Lad dig ikke narre af charmen 

Det kan være meget nemt at blive narret en smule af den store charme, den lille franske bulldog har med sig, og den ved det! Det er en kvik hunderace, der er kendt for at finde alle de smarte og gennemtænkte løsninger for at komme i mål med sine ønsker. Det er nemlig ikke kun en klog hund, men det er også en hund med sine egne meninger. Hvis den har sat sig noget for, så er det, at kampen om målet starter.
Det er derfor vigtigt at være konsekvent i din træning, men samtidig også have en varierende træning, så ikke din franske bulldog hvalp kommer til at kede dig. 


Træn ikke i for lang tid ad gangen

En lille hvalps hoved bliver hurtigt fyldt, og hvis du gerne vil have det bedste resultat ud af din træning med din lille franske bulldog, så er det essentielt at du ikke træner i for lang tid ad gangen. Sørg for at finde små momenter i løbet af dagen, hvor du kan træne i kort tid med din hvalp. En session på maks 10 minutter bør være tilfældet hos de helt små hvalpe, hvilket med tiden kan øges.

Dog er det alfa og omega, at du kigger på din hund og lytter til, hvad den forsøger at fortælle dig. Hvis den bliver træt, uopmærksom eller ulydig, så stop straks træningen og fortsæt, hvor du slap, på et senere tidspunkt. 


Den rette træning af en fransk bulldog hvalp

Der kan være mange måder at træne en hund på, og der er helt sikkert ligeså mange meninger om emnet, som der findes hunde i verden. Dog er der nogle helt grundlæggende ting, der gerne skal på plads, for at det kan blive en succes med opdragelsen, hvilket både vil være en fordel for dig om din hund nu såvel som i fremtiden. 

Ting, du skal have fokus på fra start:

 • Renlighed
 • Bid
 • Indkald
 • Socialisering
 • Gå pænt
 • Gøen 

Positivt forstærket adfærd 

Når du træner en hund, kan det være en udfordring ikke at irettesætte, men i sidste ende kan det være det, der gør det hele meget nemmere og giver et helt andet resultat og en helt anden hund, der forbliver ivrig efter at udvise den gode adfærd. Med positivt forstærket adfærd menes der, at du ikke irettesætter din hund, men i stedet belønner den med det bedste den ved, så snart den gør noget godt.

Da en hund gør det, den har erfaring med virker bedst, så vil den forsøge at opnå den gode belønning og foretage ønsket adfærd, som den tidligere har lært udløser glæde og goder. 

Hav gode godbidder klar 

Heldigvis for dig er en fransk bulldog som oftest rigtigt glad for godbidder, hvilket betyder, at du har muligheden for effektive belønninger – og at have dem lige ved hånden. Et godt råd er at have en pose eller specielt designet taske til formålet, der er fyldt med de absolut bedste godbidder. Så er du altid klar til at belønne din hvalp, når den udviser en adfærd, som du gerne vil have. 

Fransk Bulldog Opdragelse

Renlighed 

Det er slet ikke så svært at gøre en fransk bulldog renlig, så snart du begynder træningen fra det tidspunkt, den træder ind af døren til det nye hjem. Sørg for, at den jævnligt kommer ud i haven, og ros den hver gang den besørger. Se derefter efter, om der måtte være signaler, der indikerer, at det er tid til at komme udendørs, så du kan reagere, inden det er for sent. Det kan være signaler som:

 • Trækker sig socialt
 • Snuser i gulvet 
 • Roterende adfærd om sig selv 
 • Piben og eventuelt et gø

Derudover er det naturligt, at en lille hvalp vil skulle af med det ene eller det andet, hver gang den har sovet og spist. Derfor bør du straks efter tage den ud i haven eller gå en tur, inden hunden konstaterer, at det er nødvendigt at gøre det indendørs. 


Socialisering 

Socialisering er vigtig, og det er nødvendigt at møde andre hunde, for at det ikke skal blive et problem på længere sigt, at din hund ikke ved, hvordan den skal reagere i nærheden af andre. Socialisering er samtidig med til at udvikle den mentale styrke og lære hunden om egne begrænsninger. Evner som en fransk bulldog hvalp altid vil have godt af. 

Det kan være en fordel at finde hundeskove, hvor der er mulighed for fri leg uden snor og eventuelt koble dig op på andre hundeejere, der har en fransk bulldog, da der kan være gode råd at dele ud af omkring hverdagen med en lille charmetrold. 


En hund skal ikke bide 

En hvalp elsker at bide i alt og alle, særligt i den periode hvor den er ved at skifte tænder. Det er dog vigtigt at stoppe adfærden hurtigst muligt og give din franske bulldog hvalp alternativer til adfærden – og om ikke andet andet kløestillende til tænderne. 

Sørg først og fremmest for at have rigeligt med legetøj i hjemmet, som hunden kan bide i, også når det klør i gummerne. Hvis hvalpen vælger at bide i dig, møblerne eller andet uønsket, så skynd dig at byt det ud med hundens eget legetøj, som den hurtigt vil lære, bliver det rette sted, hvis den skal bide. 


Indkald 

En af de vigtigste kommandoer du kan lære din hund, det er indkald. Det er fuldstændig ligegyldigt, hvad dit signal er, for den kommando betyder, at din franske bulldog straks skal komme til dig, når der bliver bedt om det. Med et godt indkald vil du kunne afværge potentielt farlige situationer og samtidig have et fantastisk udgangspunkt for et godt samarbejde og videre træning. 


Få hjælp til indkaldet 

Din hvalp kan begynde træningen med indkald, så snart den kommer ind i sit nye hjem. Det er dog nemmest, hvis du har en hjælper med på sidelinjen.
Sørg for at have gode belønninger klar, hvad end det er lækre godbidder eller sjov og leg. Følg derefter følgende procedure:

 • Find et sted med mindst mulige forstyrrelser.
 • Lad din hjælper holde hunden, og tag selv afstand.
 • Stå stille noget tid og lav sjove lyde der tiltrækker hvalpens opmærksomhed, mens din hjælper holder fast.
 • Gør dig interessant, og lad din hjælper slippe hvalpen, så snart du giver kommandoen for dit indkald.
 • Ros hunden til skyerne og lad den vide, at det bedste i hele verden er at komme, når der bliver kaldt.

Med tiden vil du kunne dække hunden af og selv lave indkaldet uden hjælpere og eventuelt med "baggrundsstøj" og forstyrrelser.


Træn din hvalp til ikke at gø 

At gø er et mareridt for enhver hundeejer, familien og eventuelt også naboerne. At lære hunden ikke at gø, er dog nok ikke helt muligt – særligt ikke for en fransk bulldog, der netop er kendt for at sætte stemme på alt, hvad den giver udtryk for. Med den rette træning er det dog muligt at kunne kontrollere denne uønskede adfærd en smule. 

Det vigtigste i træningen omkring gøen er, at du er rolig og ikke reagerer med frustration eller høj stemmeføring, når først din hvalp begynder at give lyd fra sig. Ros den, når den tier stille, og sæt eventuelt en kommando på begivenheden, så du har en "stop knap" til fremtiden. 


Konklusion 

Det er ikke altid lige nemt at træne en hvalp, og det gælder uanset, hvilken race der er tale om. En fransk bulldog er dog heldigvis lærenem og har et ønske om at foretage aktiviteter sammen med sine familiemedlemmer. Yderligere er den ret glad for godbidder, hvilket letter mulighederne for lækre belønninger, der giver stor mening for din franske bulldog hvalp at opnå. 

Træning af en fransk bulldog hvalp kræver tålmodighed. Det er i hvert tilfælde ikke en opgave, der er overstået fra den ene dag til den anden. Derudover er det ikke et spørgsmål om at "få det overstået", men derimod bør træningen udvikles og foregå resten af hundens liv både med vedligeholdelse af nuværende opdragelse samt indlæringen af nye kundskaber.