Skrevt d. 21.09-2022

Hvorfor den franske bulldog kan have det svært

Har du nogle sinde observeret, at din franske bulldog kan have det lidt svært ved at snakke med andre hunde? I hvert tilfælde i overført betydning når det kommer til kropssproget, er der nogle gange lidt problemer med kommunikationen. For hunde er desværre ikke indrettet med et stort verbalt ordforråd, hvor de kan udtrykke sig med ord om deres intentioner og tanker. I stedet bruger de signaler, de udsender ved hjælp af både hale, kropsstatur, ører, næse, øjne og mund, og her kan udformningen hos en fransk bulldog være en smule hæmmet på alle parametre. 

Kommunikation Fransk Bulldog

Sådan kommunikerer hunde med hinanden 

Alle de hunderacer, vi kender i dag, stammer fra et og samme dyr. Stamfaderen til vores familie og brugshunde er ulven, og de har ikke udviklet sig som følge af at være i menneskehænder, men har skulle klare sig helt og aldeles på egen hånd.
Selvom at du har en hund i hjemmet, der måske ikke ligner en vild uld i udseende, og at det er utallige år siden, at den levede i det fri, så anvender den stadig samme kommunikationsevne, når det kommer til at snakke med andre hunde – og mennesker for den sags skyld. 


Der er forskellige områder på kroppen, som hunden primært og mest tydeligt anvender når den skal kommunikere:

  • Kroppen*
  • Halen*
  • Pelsen
  • Ørerne
  • Øjnene*
  • Næsen*
  • Munden og læberne*
  • Lyd

*Kommunikation med disse kropsdele kan være anderledes hos en fransk bulldog.


Udformningen på en fransk bulldog

I forhold til andre hunde kan en fransk bulldog godt se en lille smule anderledes ud. Både kropsbygningen, ansigtsformen og længden på benene er en lille smule afvigende sammenlignet med en vild ulv og de hunderacer, der er lig denne. 


Kropsbygningen

Kropsbygningen hos en fransk bulldog er komprimeret en smule. Dette betyder, at brystkassen er fremtrædende, forbenene sidder længere fra hinanden end det gør sig gældende for bagbenene, og samtidig er benene ikke proportionelt så lange som kroppen. Dette betyder også, at en fransk bulldog kan virke lidt kluntet i sin gang og står med mere vægt på forenden end bagparten. Kropsbygningen og staturen vil have betydning, når en fransk bulldog skal imødekomme særligt nye og ukendte hunde på afstand, hvor den kan komme til at virke mere dominerende og frembrusende, end der muligvis er tilfældet i den givende situation. 


Halen

Fransk bulldog har en hale, selvom den kan være svær at få øje på. Der er nemlig tale om en meget kort hale, der sidder tæt ind til kroppen, eventuelt med en lille krølle.
Det er ikke fordi at den franske buldog har fået kuperet halen, men ganske enkelt fordi at den er blevet avlet kortere og kortere med årene for til sidst at være mere eller mindre ikkeeksisterende. Halen på en fransk bulldog har hvirvler, der mange gange er vokset helt sammen, hvilket også vil betyde, at den slet ikke kan logre, men i stedet bruger hele bagkroppen til dette. At en fransk bulldog ikke kan logre, kan have den betydning, at der ikke kan "blødes op" i kropssproget sammen med de andre kommunikative signaler til andre hunde. 


Pelsen

Pelsen på en fransk bulldog er kort og tætsiddende og sammenlignelig med de vilde ulve, når de står med en kort og kølende sommerpels. Den korte pels bevirker, at det slet ikke er noget problem for en fransk bulldog at stritte med pelsen af den ene eller den anden årsag.


Ørerne

Den franske bulldog har store, opretstående og charmerende ører. De sidder højt på hovedet, hvor de kan fungere præcis, som de skal; nemlig som antenner til at opfange lyde fra omgivelserne og til at give signaler til andre hunde, hvis der skulle være behov for dette. Det nederste af øret på en fransk bulldog er fyldt med muskulatur og tyk brusk, der gør dem yderst bevægelige. 


Øjnene

Hele ansigtet på en fransk bulldog er en lille smule anderledes, end hvad der ses hos deres forfædre. Det er kortere, og det har også betydning for øjnenes placering. Fransk bulldog har udestående øjne eller i hvert tilfælde en smule, og de har ikke de samme evner til at "smile med øjnene" eller lukke øjenbrynene ned over øjeæblet. Den ændrede anatomi omkring øjnene betyder, at en fransk bulldog kan virke til at have et lidt stirrende blik. Øjnene på en fransk bulldog er meget åbne, så blikket kan komme til at blive stift. Det er særligt i usikre situationer, hvor en fransk bulldog vil kunne have sværere ved at afbryde eksempelvis en stirrekonkurrence, hvor der ikke er andre signaler at give af.


Næsen 

Ligesom resten af ansigtet har en fransk bulldog en forkortet snude. Her er hele snudepartiet trykket ind i hovedet, og den flade næse har ikke den samme bevægelighed som andre hunderacer, der har længere snuder. Både læber og mund såvel som næsen har ændret mimik og bevægelighed som følge af det fladere hoved og kortere snudeparti. Næsen kan ikke anvendes som det eneste signal, når hunde kommunikerer sammen. Dog er det alligevel af betydelig karakter, at næsen ikke kan bevæge sig helt ligeså meget frem og tilbage. 


Munden og læberne 

Når ansigtet er mere fladt, og snuden er kortere, vil det påvirke, hvordan den franske bulldog bevæger både munden og læberne. Det hele bliver lidt mindre bevægeligt, men du har måske opdaget, at det ikke er elasticitet i hverken over- eller underlæber, der mangler hos din franske bulldog. Samtidig vil det faktum, at en fransk bulldog meget ofte halser gøre, at de trækker læberne tilbage og åbner munden. Særligt har mund og læber en stor betydning, når der skal give signaler og beskeder til andre hunde. 

Fransk Bulldog Kan Med Andre Hunde

Hvorfor er en god kommunikation vigtig

Ude i det fri er det vigtigt at kunne samarbejde for at overleve, og det er præcis derfor, at det er smart at kunne snakke sammen. Der er et heiraki i en flok, der skal opretholdes, og uden kommunikation ville det være meget svært at udføre og dermed sværere at overleve som flokdyr. I dag handler det måske ikke så meget om overlevelse, når de tamme hunde skal mødes, og så er det alligevel i nogle tilfælde det, som hundene alligevel tror. 

En god kommunikation i mødet med andre hunde betyder, at der ikke opstår misforståelser, når der skal fastsættes et heiraki på meget kort tid. Det skal vurderes på afstand, om der er fare på færde, ligesom der ved nærmere kontakt skal være handlinger, der ikke løber af sporet og mulighed for at stoppe legen, når der er behov for det. 


Hvor skal en fransk bulldog gå på kompromis i kommunikationen?

Da en fransk bulldog flere steder skal gå på kompromis med kommunikationen både i forhold til kropsholdningen, logren eller mangel på samme, øjenkontakt, smasken og snusen i jorden. Da dette betyder, at der er flere steder, hvor den ikke helt kan udstråle det, der er et ønske om, eller at den enkelte franske bulldog opdager, at de signaler den forsøger at udsende ikke virker som efter hensigten, så skal der andre midler i brug. Man mener, at en af årsagerne til at den lille charmetrold af en engelsk bulldog gør en del mere end så mange andre hunderacer, er fordi at den har sværere ved at give udtryk for de signaler, der er nødvendige ved kommunikationen. 


Er en fransk bulldog venligt stemt overfor andre hunde? 

Hvis ikke der er den rette forståelse mellem hunde, når de mødes, så kan det i den grad give anledning til spændinger og dårlig stemning. Heldigvis kan dårlige minder omkring mødet med andre hunde ikke skræmme en fransk bulldog. Den lader i hvert tilfælde som tommelfingerregel ikke til at blive påvirket, og den har samme gåpåmod og imødekommenhed overfor andre, både hunde, andre dyr og alle mennesker, der har hænder til at nusse med. Om ikke andet vil det være gældende, at der i stedet er lidt mere lyd på. 


Opsummering 

Den lille, glade franske bulldog har måske ikke de helt samme muligheder for at kunne kommunikere på "ulvesprog", som det gør sig gældende for andre hunderacer uden den lidt unaturlige kropsbygning – men den ser alligevel ud til at kunne klare sig meget godt. Alligevel er det noget man skal være opmærksom på og særligt i mødet med andre hunde. For det er ikke sikkert at din franske bulldog giver udtryk for ubehag, men andre hunde kan blive forvirret, utrygge og eventuelt udvise aggressivitet som følge af manglende forståelse.